
Derfor tar han nå en pause på ubestemt tid og seiler sin egen sjø.
Derfor tar han nå en pause på ubestemt tid og seiler sin egen sjø.
sykler jeg forbi.
Neste dag skinner sola fra morgenen av, men det er likevel ikke før på kveldingen at jeg setter meg på sykkelen. 40 minutter senere, slår jeg meg til ro på toppen av en sanddyne, helt alene på stranden. Det er halvmørkt og ganske kjølig. Jeg vil gjette at det var rundt 10 varmegrader. En måke svever over meg, båret av den kalde vinden. Bølgene skyller over sanden. Sjøen er urolig. Jeg stirrer ut mot horisonten. Vinden blåser og det verker i ørene. Uten å tenke meg om, lukker jeg øynene og strammer alle musklene i kroppen. "Gi meg styrke!" sier jeg høyt men besindig til meg selv. "Gi meg styrke! Gi meg styrke!" Jeg sier det sakte og jeg mener det av hele mitt hjerte. Hva som skjer når jeg sier det, det vet jeg ikke helt -- men at noe skjer, det er jeg sikker på. Så slapper jeg av i musklene og åpner øynene. Det sitrer i meg, og hele utsikten ser annerledes ut. Det er som om det jeg ser, plutselig gjør et større inntrykk på meg. Jeg gjentar dette ritualet tre ganger, og for hver gang blir synet av himmelen og sjøen annerledes. Jeg ser meg rundt for å sjekke om noen ser meg, men jeg er fremdeles alene. En tåre slipper taket fra øyekroken i mitt høyre øye og renner nedover kinnet, og like etter løsner en fra det venstre. Det blåser sterkt. Jeg puster dypt inn og ut. Den følelsen jeg har i kroppen nå, vet jeg kommer av adrenalin. Det har jeg fått lære av en som en gang var distriktets mest fremragende farmasøyt, nemlig min egen morfar. Han var en klok herremann.
Jeg reiser meg og begynner å gå mot sykkelen. Stegene er tunge i sanden, noe som gjør hvert eneste steg til en bevisst handling, ikke en automatisk prosess. Det gjør meg våken å kunne være klar over slike ting. Jeg har prøvd det i byen også, men der er er det mye vanskeligere. Prøv bare selv. Gå midt i sentrum, og hver gang du setter venstre fot fram, tenker du "venstre", og hver gang du beveger den andre, tenker du "høyre". Du skal kun tenke på dette, og ingenting annet. Det går helt uten problemer i sanddyner, men i en by er det så mange inntrykk å forholde seg til at man er dømt til å spore av etter kort tid. Derfor er man er mye mer i kontakt med seg selv på en strand enn i en by. Det er ihvertfall min erfaring.
Jeg setter meg på sykkelen. Et par regndråper treffer hendene mine. Det har blitt ganske mørkt nå. Turen hjemover går raskt siden jeg har medvind, og i nedoverbakkene legger jeg overkroppen helt ned mot styret slik at jeg blir så aerodynamisk som overhodet mulig. Jeg liker fart. Det skal du vite.
For eksempel da jeg lå på sofaen og prøvde å sove, kunne jeg sverget på at bildet jeg har hengende på veggen laget rytmiske tikkelyder, helt av seg selv. Lange, korte, lange korte. Noen taktløse, andre som musikk i forskjellige sjangre. Vals-, swing- og gudene måtte vite hvilke takter det var. Jeg undres om de har vært der ifra begynnelsen av, uten at jeg har lagt merke til dem. Kanskje har jeg bare aldri forsøkt å lytte før, siden det er utenkelig at et maleri skal lage lyd. Det kan også være hjernen som spiller meg et puss. Jeg prøvde derfor å sette fingrene i ørene for å se om lyden forsvant, og det gjorde den, men forsvant den fordi jeg var sikker på at den skulle gjøre det, eller stengte jeg den faktisk ute? Hva håper jeg? Hvor god forsker er jeg egentlig?
Tikkingen stoppet. Men jeg lurer på om andre hører den.
Oppdatert i ettertid: Ingen fare. Det var naboen som hadde nachspiel. Problemet er løst.
"Stort dyr - lange bein - hodet til en rev - litt lang og tykk hals - hodet stikker liksom fram. Rar kropp, ser ut som han er lett på tå, til tross for hvor stor han er. Minner om "kylling" eller "kiwi". Han er inne i et bur som vi ikke ser hvor ender. Gitter foran. En mann går inn og smikker den uten vi vet hvorfor. Slår igjen og igjen."
Dette er en enkel ting å gjøre for å gjøre hverdagen litt bedre.
For eksempel tanker om åndelige reiser og absurditeten rundt dette, eller at det egentlig ikke er så verst å være fanget av sitt eget hode, fordi alt handler om måten man takler det på.
Så skytes tankene videre og jeg bombarderes av fragmenter av tidligere opplevelser og samtaler. Samtaler mest, og ting jeg har lest, både fra fjern og nær fortid. Det er ingen sammenheng mellom fragmentene, men de opererer i et imponerende tempo. Jeg vet at hvert fragment er en døråpning til hver sin unike tankerekke; eller for å bruke ungdommens språk: fragmentene er hyperlenker. Så farer tankene videre og jeg tenker på hvorfor jeg tenker på det jeg tenker på. Det er her det skjer noe spennende. Det virker nemlig som om regnestykket faller på sin egen logikk, korthuset raser, tankene forsvinner som dugg for solen og igjen står det bare ... Vel, hva står det egentlig igjen?
Dette gjør meg både paff og imponert, nesten som av å se på en dyktig tryllekunstner. Jeg tenker videre, er ikke hjernen med dens utrolige evner nesten som en tryllekunstner? Vi har jo sett det som nødvendig med både filosofi og psykologi, to gigantiske vitenskaper som fra hvert sitt ståsted skal avdekke de talløse triksene hjernen har å by på. Uansett, hvis hjernen er en tryllekunstner, så blir den nok bare bedre og bedre til å trylle dess mer erfaring den får. Ved hjelp av en litt simpel logikk kan vi nesten si at vi blir mer og mer lurt etterhvert som årene går.
Dette var en stor tanke, i den grad at den opptok hele tankeapparatet mitt. Ofte blir jeg sittende og ruge på slike ting, men nå skal jeg bare la tankene sveve videre.
Nå er jeg faktisk tilbake til fragmentene igjen, men nå er utvalget helt annerledes. I starten var det i stor grad stressende saker, men nå er fragmentene hentet fra bedre øyeblikk i livet.
Så beveger jeg ubevisst fokuset vekk fra tankene og mot følelsene. Jeg blir plutselig klar over ting jeg har tatt for gitt: at hjertet mitt slår, og at lungene mine suger luft inn i meg. - Sprøtt! tenker jeg, før jeg reiser meg og går til kjøkkenet for å hente en kopp te.
Det tok meg vel 30 minutter med takstirring til å innse at jeg faktisk måtte spy. Ut på badet springer jeg med spyen i halsen, klarer akkurat å komme frem til dassen idet rødbrun guffe fosser ut av meg som en vulkan. Der står jeg på huk i rundt et kvarter og tømmer meg. Det smaker av den kalde kokepølsa jeg spiste til kveldsmat i går. Jeg trekker ned og skylder munnen med litt vann. Det er merkelig hvor søtaktig vann smaker etter du har hatt munnen full av syre. Jeg går inn på soverommet igjen og legger meg for å hvile.
Våkner igjen, omtrent to timer etterpå, og nå har jeg ganske vondt i magen. Jeg kommer på et råd min mor alltid ga mot magesmerter: "prøv å fise, så går det nok vekk." Vel, hva skal jeg si? Den fisen var mye våtere enn jeg trodde. Faktisk ble store deler av boxeren vått av rykende fersk diaré. Jeg presser opp korsryggen og bakenden, for å ikke få avføring på madrassen. Det gikk fint. Jeg velter meg ut av senga, springer på do igjen, denne gangen for å drite. Der sitter jeg i minst 20 minutter og tisser ut anus. Plutselig kommer superkvalmen. Jeg trekker i toalettet og kaster meg ned på gulvet i en og samme bevegelse, og uten å tørke meg bak, står jeg der på alle fire og spyr magesyre, mens fuglene fremdeles kvitrer.
Det er nå jeg begynner å lure på om den kokepølsa muligens hadde gått ut på dato.
Det var mandags morgen, og fuglene hadde allerede trukket til varmere strøk. Av og til skulle jeg ønske jeg hadde vinger. Da skulle jeg flydd til Amazonas.
Inntil veggen ved fotenden av senga
står et speil
akkurat så høyt
at jeg ser meg selv.
Er jeg overrasket,
eller bare tror jeg at jeg er det?
Hører en bil i det fjerne,
på vei vekk. Kikker på
nattbordslampen og tenker
hvor stille lys er.
En mus høres fra andre siden av veggen
idet jeg kaster arket på gulvet.
En blank side. En truende renhet.
Stirrer. Tenker hvordan musa lever, i en stor labyrint,
der den klatrer over ledninger
på jakt etter mat.
Støtter hodet inntil veggen
lukker øynene og smiler.
Hører meg selv puste.
Gjennom øyelokkene
skinner lyset fra nattbordslampen,
og varmer meg
fra høyre side.
Føler kroppen sklir i fra meg
Forsvinner
Etterhvert som barna vokser opp, vil noen av dem miste de mest fargerike drømmene sine, nesten som knarkere blir nyktre. Drømmene mange sitter igjen med, er av en kjip, voksen karakter: glemming av avtaler, misting av eiendeler og sånne ting. Dagligdagse drittproblemer. Som følge av denne kvalitets-nedgangen utvikles det etterhvert bitterhet av varierende grad ovenfor folk med "bedre" drømmer enn dem selv, og disse blir underbevisst frastøtt når de vil dele sine historier. Denne primære "liker ikke"-følelsen som oppstår i den streites kjerne når han hører et annet menneske fortelle om en drøm, manifesteres på overflaten som en intens trang til å skifte emne, eventuelt til å lukke ørene. De vet nemlig ikke hva annet de skal gjøre, i mangel av knagger å henge sin bitterhet på (i motsetning til nyktre knarkere som jo har nok av skrekkhistorier å legge på bordet.) Det eneste verktøyet som gjenstår i den streites hjerne, er deres egen irrasjonelle, men styrende bitterhet (oftest kamuflert som overlegenhet; dette er en trojansk hest)
Men ingen regler er hogget ut enda. Jeg kommer mest sannsynlig tilbake med mer, men da om noe helt annet.